Super-интелигентни машини: 7 Роботизирани Фючърси

Super-intelligent machinesРоботи се надигат! Това е началото и тема за много дискусии. Роботите са главни участници в безброй ужасяващи филми, свързвани със сингулярност, в която изкуственият интелект съперничи на човешките хитрост.

Но макар и да звучи като научна фантастика, много компютърни учени твърдят, че сингулярността ще се настрани трайно в живота и ежедневието ни след не много време, още през 21 век.

Малко хора могат да си представят, че бъдещето ще изглежда така. Някои представим са част от епични битки между роботи и хора, докато други смятат, че покачването на супер-интелигентни машини ще възвести човешкото безсмъртие.

Във връзка с мистериите и всички въпроси, които задават много от нас, ето и 7 Роботизирани Фючърси и техните потенциални последици от супер-интелигентните роботи.

Робот на война

Това е кошмарът, който подхранва „Терминатор“ – възможността роботи да се борят с хората за надмощие. Инженерите вече разработват роботизирани видове войници, които да са един от стълбовете във войната срещу терора. Няколко апокалиптични визионери виждат в супер-интелигентните роботи човешка производителност за следващия век. И все пак, много компютърни учени твърдят, че това не е най-голямата сингулярност.

Безсмъртие

Много хора, като футурист Ray Kurzweil, смятат, че хората не трябва да умират. Някои си представят бъдеще, в което хората живеят наедно с машините. Други си представят кибернетични части за замяна на крайници, замяна застаряването на сърца, радикално увеличаване продължителността на живота. Така или иначе, смъртта може да се трансформира от неизбежен аспект в живота в едно сравнително рядко явление.

Икономика на пожари

След машините може да се открие човешкия интелект, който да е въпрос на интелигентен софтуер в състояние на програмиране на изкуствен ум, от един компютър към следващия, за да създадете повече работници за икономиката. Тук трябва да се има предвид, че икономиката се удвоява на всеки хиляда години след селскостопанска революция и на всеки 15 години след индустриалната революция. Тка икономика на сингулярност може да се удвоява на всеки месец. Това темпо на икономически растеж може да е толкова бързо, че хората не биха могли да се справят сами и без роботизирано общество.

Унищожаване на околната среда

Тъй като роботи не се нуждаят от въздух, вода или храна, те няма да се уплашат от унищожаване на околната среда както смъртните. В резултат на това някои смятат, че има по-голям риск от супер-интелигентни роботи. Революцията в роботите може да влоши вече бедствените екологични проблеми и заради всички природни ресурси на Земята, които вече са на дозичерпване.

Киборги хората

Кибернетични импланти могат да са много по-умни и по-силни. Разбира се, това може да направи хората киборги със суперсили.

Масовата безработица

Когато се работи с много по-умни, хората просто няма да могат да се справят. Докато по-прости задачи могат да бъдат възлагани обикновения човек, който се нуждае от сън, почивка, храна, то машината няма умора. Прогнозата сочи, че машините ще бъдат милиарди пъти по-умни от човешките същества и това ще увеличи капацитета на ООН. Роботите вече са заменили някои работници, роботи има в автомобилите за самостоятелно шофиране. Все още роботите са най-добри в информатиката и технологиите, като например ултрабързи търговски програми.

Рудиментарни органи

След като почти всички задачи, възложени на външни изпълнители за супер-интелект, хората могат постепенно да загубят възможностите, които някога са определили Хомо сапиенса. В действителност, някои казват, че светът е в разгара на вече сингулярността: Хората вече са се отказали от способността да се движат, да запаметяват и да се част от глобалните въпроси. Учените смятат да доразвият съпричастността у роботи, за да извършват някои от най-човешките задачи – грижа за болни и възрастни хора.

robot-human-hands

В края на краищата може да се стигне до момент, в който хора да станат като митохондриите. Те са клетки създаващи енергия за силните. Въпреки, че митохондриите някога са били независими организми, примитивни бактерии те постепенно възлагат всичките си функции на другите, а за себе си оставят само една да правят енергията. Хората, може също така да загубят всичките си способности до точката, че само да осигуряват енергия за машините.

Scroll to Top