Живот без сън. Възможно ли е това и каква е ролята на матраците

Много от нас мечтаят да завършат деня, да се приберат вкъщи, да легнат и заспят до любимия човек. И в леглото, дрямката покрита от вълните на удобните матраци е повече от вълнуващо преживяване.

Подобно чувството, че ви накара да спите по-пълноценно. Какво, обаче се случва с тялото ни, ако го лишим от сън?

Всеки знае, че сънят е най-добрият начин да получи сила и да се отпусне. Изследователите открили, че средният човек не може да спи 3-4 дни до седмица. Най-новата версия е плод на фантастика. Сега нека да анализираме подробно какво се случва в момента, когато тялото ни е будно:

Без сън:

Ден 1. Човек не спи един ден. Появява се умора, раздразнителност и дори малка или дори незабележими разсейвания спрямо останалите хора.

Ден 2. Психиката е нападната от химически процеси, протичащи в рамките на човешкия организъм. Около 50% от информацията не се усвоява.

Ден 3. Промени в хормоналните нива. Появата на „объркване“, загуба на факти.

Ден 4-5 – проява на параноя, халюцинации.

Освен това, ако човек не умре след такъв терор над организма, има необратими процеси:

гърчове

безсмислици

треперене

амнезия

Следователно, за да провеждат подобни експерименти със сън е крайно нежелателно. Малко по-различна картина се случва с тези, които не спят против волята им. Безсъние, причинено в резултат на измъчвания има при около 30% от жителите на земята. И, че един на всеки трима от нас.

Живот без сън наподобява съществуването на затворена банка, която получава слънчева светлина и нищо повече. Дори и намаляване количеството на времето, посветено за сън може да има отрицателно въздействие върху общото състояние на човека. Първо, паметта и след това сърцето страда. Ето защо не е необходимо да се експериментира върху човешкия организъм, дори и в името на добрата работа.

В Книгата на рекордите на Гинес е записан Ранди Гарднър от Сан Диего, който не спал в продължение на 11 дни, а те от своя страна почти се превърнаха във фатални за него. От безсъние страда Тай Нгок от Виетнам. След като претърпява треска като дете, той не спи в продължение на повече от 40 години. Въпреки това, според лекарите се чувства страхотно, без значение какво се е случило.

Забележка: Съветваме ви да не експериментирайте с подобни неща. Опитайте нещо друго – просто се проснете на любимия матрак и вземете няколко часова дрямка.

Scroll to Top