Защо сънят е важен за здравето

Най-очевидният ефект от съня е, че кара изпитващият го да се чувстват по-добре. Той връща красотата и предотвратява тъмните кръгове под очите. Въпреки това, значението на достатъчно сън отива по-далеч от тези две универсални ползи. Правилният сън през нощта е съществена част от здравословния начин на живот и се възползват в почти всеки един от органите на тялото, кожата, мозъка и сърцето.

Ето някои доказани ползи за здравето, които ще ви накарат да увеличите вашия сън през нощта за няколко часа. Това разбира се няма да стане без съдействието на качествени матраци.

Подобрява паметта

Ще бъдете изненадани да знаете, че умът остава зает, докато спите. Той помага за укрепване на паметта и на „практика“ всичко, което научим, докато сме будни. С прости думи, ако се опитвате да научите нещо, което е напълно ново за вас, ще го научите по-добре, след като поспите.

По-дълъг живот

Изследвания са показали, че сънят също оказва влияние върху качеството на живот. И двамата твърде много и твърде малко сън са свързани с къси продължителност на живота, но не е убедително, че едно заболяването може да засегне моделите на съня. Проучване, проведено върху жените на възраст между 50 и 79 води до заключението, че осен стареенето, може да провокира повече смъртни случаи. Данните сочат, че това се наблюдава главно при жени, които имат по-малко от 5 часа или повече от 6,5 часа сън всяка нощ.

Въпреки това, добрият сън обикновено се свързва с по-здравословен начин на живот.

Собствено възпаление

Възпалението е свързано с диабет, артрит, удар и инфаркт. Изследванията показват, че хората, които получават по-малко сън през нощта (шест часа или по-малко) имат по-високи нива на възпалителни протеини в кръвта си, отколкото тези, които спят повече. Хората, страдащи от нарушения на съня, сънна апнея или безсъние, могат да намалят възпалението в кръвоносните си съдове чрез третиране на съответните нарушения на съня.

Scroll to Top