Градинке-градинке, разкрий ми своите тайни

зеленчуковата градинаЗнаете ли, че дори минимално време прекарано в градината може значително да подобри настроението, да повлияе позитивното мислене и освен това да действа в общ положителен аспект над цялото здраве. За всичко трябва да избираш предвидливо.

Всичко това се дължи на редица фактори, а най-мощният от тях е физическата активност, която полагаме. Ако вече отдавна сте чували с това и сте дръпнали с материали – вместо малка градинка, имате цели оранжерии, ниви, поля, то със сигурност и разполагате с необходимата техника за обработването й. Вижте повече за части за трактори.

За всички останали предлагаме следната информация, за едни от най-често отглежданите зеленчуци в нашата страна. Това, което срещаме цяло лято в десетки видове салати, а именно:

Доматите – разсаждайте на открито в края на април и началото на май. Оформете кавали на разстояние 80-90 см. между тях. Високостеблените сортове се отглеждат на високи двуредови ленти с ширина 1 метър. Между лентите разстоянието е 60 см. толкова е и в лентата. Стръковете домати са на 30 см. един от друг. Доматите се разсаждат в ямки със свредло. Ако доматения разсад е прерасъл, част от стеблото се полага в браздата и се закрива с почва на 7-8 см. По този начин от покритата част ще се образуват допълнителни корени.

Краставиците – засадете навън. Разсадът от краставици се засажда в градината в края на април и първата седмица на май, привечер ли в облачни дни. Засаждането става на тирове и на разстояние 12 м. един от друг. За целта направете ямки и внимателно засадете пикираните краставици на разстояние 50-60 см. едно от друго в реда. Полейте всяко растение с по 2-3 л. вода. При първото окопайте леко и загърлете. Муличирането на краставиците става с разложена оборска тор или черно полиетиленово платно, непосредствено след разсаждането, което и два добри резултати.

Scroll to Top