Процедурата за контрол на вредителите и дератизация

Противно на общоприетото схващане, унищожаването на насекоми или гризачи не е единична операция, а комплекс от мерки. В зависимост от вида на обекта работата по елиминирането на насекоми или гризачи може да включва до няколко етапа на химични, биологични и механични процедури, насочени към унищожаване на вредители и патогени на различни заболявания, както и превантивни мерки.

Контролът на вредителите с професионален подход се предполага от Превента ДДДД ЕООД и на първо място се прилага, чрез компетентно планиране на работата и рационално използване на времето. В противен случай времето на събитията ще се забави значително, а това е полезно само за насекомите.

Процедурата за контрол на вредителите и дератизация

Какво знае професионалистът

Мерките с използването на отрови трябва да започнат с наблюдение: необходимо е ясно да се разбере с кои вредители ще трябва да се справяте и при какви условия. На етапа на изследване специалистите избират набор от инсектициди (като правило винаги има няколко от тях), необходимото оборудване и ясни граници на работа.

Дезинсекторът трябва да установи:

Местата на сцепления и натрупвания на членестоноги на различни етапи от формирането им; плътността на контакта на насекомите с хората; динамика на броя на насекомите; въздействието на природните и антропогенните регулатори, върху популацията на вредители; времевата рамка, в която популацията на дървеници или хлебарки може да се възстанови след употребата на отрови.

Дезинсекторът трябва да знае принципа на действие на всяка група инсектициди, правилата за тяхната употреба и предпазните мерки за безопасност при работа с отрови.

Процедурата за контрол на вредителите и дератизация

Членестоноги като причинители на инфекции

Първо, малко история за самия контрол на вредителите. Като термин понятието „борба с насекомите“ е използвано за първи път през 1909 г.

Паразитни насекоми (дървеници, комари, бълхи) ни лишават от сън и почивка или създават нехигиенични условия в домовете ни (мухи, хлебарки). Всички членестоноги, които вредят на хората са обекти на медицинска дезинсекция. Всеки вид насекомо има свои биологични характеристики и заема определено място в екологичната ниша.

Как се пренасят патогени

Обхватът на дейността на фирмите по ДДД, включва осем групи членестоноги: въшки, хлебарки, бълхи, мравки, дървеници, кърлежи, мухи и комари. Патогенът в тялото на насекомото може да живее и да се развива или само да се размножава. Например в тялото на комар патогените от малария растат и се засилват. Но вирусът на енцефалит при кърлежи само се размножава, като чумата бацил в тялото на бълхата.

Биолозите посочват и двата типа такива вектори като специфични. Съществува и вид механични носители на вируси, когато вредителят навлиза в хоботника или върху тялото на насекомо. В този случай инфекцията възниква директно, чрез рана върху човешкото тяло или лигавицата.

Дезинсекция и нейните видове

Унищожаването на насекомите може да има превантивен или фокусен характер.

Превантивна борба с вредителите

Това е един от основните комплекси от процедури за предотвратяване на инфекция с хора в горските райони, където се регистрират огнища на определени инфекции. Пример е масовото убиване на комари за предотвратяване на малария.

Фокална дезинсекция

Подразделен на текущ и окончателен. В първия случай насекомите се унищожават както в източника на инфекция, така и в околността (границите на карантината се определят от опасността от патогена). Във втория, самите области на инфекция се елиминират, както например в случай на патогени на рецидивиращ или тиф. Ефективността на тези мерки зависи от правилното определяне границите на опасната територия и от качеството на обработката. Опитът показва, че правилното прилагане на методи в борба с вредителите напълно изключва подновяването на коремен тиф, малария и дори папатачи треска.

Методи за контрол на насекомите

Поради голямото разнообразие от членестоноги, тяхната структура, местообитания и характеристики на храненето и размножаването, борбите с вредители използват три метода: химични, физически, биологичен.

За всеки от тях, може да сте информирани обстойно от специалистите на ДДД фирма или директно на страницата на сайта им: www.preventa.bg.

Scroll to Top