Ето за тези 6 паразита не сте чували никога

Кои са тези паразити, предлагаме ви да разберете сега, а тук е и мястото да споменем, че каквито и нежелани гости да имате в дома, винаги може да се доверите на експертите на Превента ДДДД. Те се борят с пълзящи инсекти, летящи инсекти, гризачи, хлебарки, организират пръскане за дървеници и всякакви насекоми.

Левкохлориум

Това същество принадлежи към тениите. Левкохлориумът живее в тялото на охлюв, но неговият жизнен цикъл завършва в тялото на пойна птица. Обикновено птиците не могат да намерят охлюви, тъй като те обикновено са неапетитни и се крият в черупките си, но паразитът напълно променя поведението на своя гостоприемник. Охлювът се стреми към откритото слънце, външният му вид се променя, наподобявайки нещо много по-вкусно. Левкохлориумът образува ярки, пулсиращи израстъци у малките си ларви в тялото на охлюва. Те са наподобяващи гъсти гъби или ларви. Птиците забелязват стръвта и така консумират паразита. Пипалата, откъснати от охлюва, с времето ще пораснат отново, а там ще има нови израстъци. Червеят навлиза в естествената си среда, живеейки в клоаката или задните черва на птицата. С течение на времето по-новите ларви се разпространяват заедно с изпражненията и процесът се повтаря отново и отново.

Рибейроя

Този тения не може да се похвали с пълен контрол над ума на господаря, но има още една особеност – увековечава себе си, превръщайки собственика си в чудовище. Жертвите са лъвчета и ларви паразити, които в крайна сметка имат странен вид. Тенията пречи на развитието на попова лъжичка в жаба, създавайки ужасяващи деформации на тялото. Заразените животни могат да получат допълнителни крайници под невъобразими ъгли, което затруднява движението им. Целта на червея е проста, а тази трансформация на гостоприемника е необходима, за да бъде изяден от хищни влажни птици, прехвърляйки тенията и нейното потомство в следващото езерце.

Lancet Fluke (Малък чернодробен метил)

За разлика от някои други насекоми, които напълно покоряват мравките, метил първоначално живее в тялото на крава, въвеждайки яйцата си в изпражненията на гостоприемника. Горещите екскременти привличат охлюви, които в крайна сметка ще изядат и яйцата. Така се превръщат в глисти. Охлювите реагират на ларвите, като ги изплюват в съсиреци от слуз. Тези подобни на червеи топчета имат вкусна миризма, привличаща мравки, преминаващи покрай тях. След като е изяден от тях, червеят чака нощта, когато настъпи прохладата, а силата на домакина се изчерпва. След това метилът кара мравката да се издигне до самия връх на стръкчето трева, вдигайки тялото си във въздуха. Това е идеалното място за мравка, която да бъде погълната от крава, но какво ще стане, ако не бъде? Червеят извежда мравката навън сутрин, без да пречи на нормалното й ежедневие.

Псевдактеон гърбава муха

Тези мухи са свързани с обикновените безвредни плодови мухи, които се размножават в паднали и забравени плодове. Те, за разлика от обикновените имат много зловещ апетит. Женската снася яйцата си в тялото на жива мравка. Там с времето ще се развие мъничък червей, който ще се премести в главата на собственика си, за да изяде мозъка му. Това, обаче няма да убие жертвата, въпреки че той действително ще е мъртъв. Насекомото просто ще се лута безцелно дни наред, докато главата му просто падне от тялото. Любопитно е, че паразитът принуждава мравката да стигне възможно най-далеч от дома си (до 50 метра!). Така роднините да не могат да помогнат на заразения индивид. Червеят ще използва отсечената глава като какавида, превръщайки се в муха и търсейки половинка. Сега, далеч от мравуняка, никой няма да пречи на „гърбавия“.

Glyptapanteles

Има много паразитни оси, чиито ларви се развиват в телата на други насекоми, особено гъсеници. Някои „гости“ могат да променят поведението на своите домакини, но Glyptapanteles се открояват дори в тази поредица. Както е при другите паразити, женската снася яйцата си (до 80 броя) на гърба на гъсеница. Вътре в насекомото ларвите се развиват, хранят се с циркулиращата вътре течност, но не я убиват. Ларвите изгризват пътя си, като се фиксират на най-близкия клон и образуват пашкул. В частично изядена гъсеница остават няколко яйца, които продължават да контролират бедното насекомо. Така, все още живата гъсеница остава на място, извивайки се. Тя започва да пази новия дом на осите. И така, когато се появят нападатели, ловуващи само копринени пашкули на оси, гъсеница започва да поклаща глава, изхвърляйки агресора от клона. По този начин тя го прогонва.

Изумрудената хлебарка оса (Ampulex Compressa)

Тези насекоми са наричани още „бижу оса“. Те се срещат в тропиците на Африка, Индия и Тихоокеанските острови. Техният зомби метод е оригинален. Осите ужилват хлебарка, в резултат, на което тя губи волята си да се съпротивява, но запазва способността си да се движи самостоятелно. Осата хваща плячката си за антените и я транспортира до дома си. Там снася яйца, върху корема на нещастното насекомо и го оставя в своята дупка. Ларвите, които се появяват, използват хлебарката като храна, след което какавидират. Скоро се ражда ново поколение оси.

Учените са установили, че такава оса ужилва два пъти – първо за намаляване на съпротивлението, а след това се прави много прецизна инжекция директно в мозъка на жертвата. Отровата блокира химическите сигнали в мозъка на жертвата и така паразитът хвърля хайвера си на зомбито.

Източник: Превента ДДДД

 

Scroll to Top