Пролетно почистване на дворове и градини: 8 неща от първа необходимост

С настъпването на пролетта дворът и градината се превръщат в любимото място на цялото семейство. Чистият въздух, пейзажът и уханието на цветя ви приканват да прекарвате възможно най-много време навън, дори когато имате гости.

Всичко това не се постига без усилия. Инвестирате време, за да поддържате дома си винаги добре, чист и спретнат, затова ще трябва да прекарате няколко хубави дни в двора и градината и да възвърнете приказния вид, за който сте мечтали. Разбира се, тук на помощ могат да дойдат услугите на фирма за Почистване на дворове.

Пролетно почистване на дворове и градини: 8 неща от първа необходимост

Ето, какво трябва да направите в началото на пролетта около къщата, за да се насладите на шоу от зеленина и красота всеки път, когато излезете извън къщата:

  1. Премахване на сухи листа

След студения сезон градината вероятно е пълна с мъртви листа и растения, дори ако сте почистили в края на есента. Отстранете цялата сухота и съберете останалите на ръка. Ако имате многогодишни растения в градината, отрежете сухите им листа веднага щом забележите появата на нови в основата на луковиците.

  1. Резитба на многогодишни растения с вдървени стъбла

Растения като градински чай или лавандула ще цъфтят само на нови клони. Ето, защо е важно да отрежете сухите вдървенели стъбла от основата и да направите място за нови. Ще разберете, кога можете да ги отрежете, защото в основата им или на стъблото ще се появят нови пъпки.

  1. Подрязване на декоративни треви

Ако не сте направили това през есента, трябва да го направите сега. Подрежете вашите декоративни треви до няколко сантиметра от почвата и ги наблюдавайте как растат. Те ще се развиват, ще стават свежи и красиви, когато са готови.

  1. Подготовка на розите за нов сезон на цъфтеж

Розите са придирчиви растения, които предпочитат топлите райони, пред студените. Въпреки това се адаптира добре към умерено-континентален климат, при условие че получава допълнителни грижи. Едно такова третиране е да се отрежат всички сухи листа с появата на нови, за да се стимулират младите и така цветето да излезе от латентност.

  1. Торене на вечнозелени растения

Многогодишните растения, които остават зелени, през цялата година, не се нуждаят от специални грижи. Вероятно няма да е необходимо да ги подстригвате, през пролетта, освен ако не е незадължително подстригване. Наред с това, което трябва да направите през този сезон е да използвате тор, който ще осигури на зелените растения почва, богата на хранителни вещества и минерали. Може да използвате специален тор или универсална.

  1. Премахване на плевели и органични отпадъци

Плевелите  трябва да бъдат напълно отстранени в началото на пролетта, ако искате да не се размножават, през следващия период. Може да започнете това ръчно, но за ефективни и дълготрайни резултати е препоръчително да използвате специален хербицид, който ще унищожи всички корени и семена на нежеланите растения и ще осигури защита, срещу вредители.

  1. Проверка и обработка на почвата

Тъй като това е сезонът, в който растенията се развиват най-много, качеството на почвата е изключително важно, през този период. Уверете се, че почвата дава на младите растения всички необходими хранителни вещества, като използвате естествен тор или компост за подхранване на почвата.

  1. Пререждане и прехвърляне на растенията

Пролетта е време, когато растенията се възстановяват бързо и добре от удари, така че е идеалният сезон да ги проредите, разделите и прехвърлите, за да им осигурите пространството, от което се нуждаят, за да растат здрави.

Източник: ИЗВОЗВА.СОМ

Scroll to Top