9 трика да въведете ред при почистване на мазета

Всяка висока сграда или частна къща има сутерен или мазета. И невинаги редът и чистотата в тези места са в перфектно състояние. Основните трудности, с които почистваща фирма depo.bg се сблъсква при почистване на мазета са: стари боклуци, бездомни животни или гризачи, екскременти и техните миризми, лошо осветление и липса на ключове за ключалките на някои мазета.

Особени трудности могат да възникнат, ако клиентът не е собственик на мазето и комуникациите, разположени в тях. Това е добре да се знае, особено преди да се свържете с фирма за почистване на мазета, трябва да имате достъп до всички сутеренни помещения. Такива трябва да са с достъп до поне минимално осветление, доколкото е възможно. Трябва да се отървете от бездомни животни, агресивни бездомни хора, ако има такива. Най-важното е да вземете разрешение за почистване от всички собственици на мазето и да имате достъп до електрически панел или генератор.

  1. Пазете се от влага! Влагата е най-големият враг, от който трябва да се отървете. Ако тръби минават, през вътрешността, уверете се, че няма течове. Ако забележите капки, капещи върху стената или директно върху цимента, незабавно уведомете администрацията на сградата. За да се отървете от влагата, изолирайте местата. Така водата няма да проникне от съседите. Вентилационният отвор не трябва да се запушва! Тук влиза въздухът, който вентилира помещението.
  2. Отървете се от бълхи и хлебарки! В мазето на блоковете се приютяват котки, които влизат през вентилационните отвори. Ето откъде идват бълхите. Какво трябва да се направи? Поставете едра мрежа върху вентилационните отвори, за да може въздухът да циркулира. След това мазето трябва да се дезинфекцира, почисти и вароса.
  3. Отстранете праха – за да премахнете праха, трябва да покриете всички дупки в кутията с мазилка и след това да варосате. Ако не, мазилката ще продължи да пада, винаги ще бъде бъркотия и никога няма да се отървете от праха.
  4. Какво да правите с ръждата трябва да боядисате повърхностите на метал. Избягвайте дървени врати и рафтове, защото много бързо гният във влага. Вътрешните рафтове и шкафове също трябва да бъдат изработени от пластмаса.
  5. Отървете се от ненужните вещи – ако искате да организирате пространството си възможно най-добре, то сега е момента за почистване на мазета. Отървете се от много стари и непотребни вещи! Ако тръгнете с идеята, че може би, кой знае, ще ви потрябват отново, никога няма да успеете да сложите ред.
  6. Използвайте пластмасови рафтове – пластмасата не набъбва от влага, не гние и не ръждясва. Освен това може да се почиства много лесно. Окачете възможно най-много рафтове по стените. Така няма да складирате предметите директно върху цимента и ще спечелите място.
  7. Купете гардероб с чекмеджета – висок гардероб с плъзгащи се врати и много чекмеджета винаги е добре дошъл. В него може да съхранявате малки предмети като комплекти инструменти, пирони, гайки, шайби, риболовни инструменти.
  8. Какви предмети може да съхранявате в кутията – в кутията може да съхранявате велосипед, шейна, ски, обувки и риболовни инструменти, плажни чадъри, плажни матраци, буркани, бъчви, малки електронни и електрически уреди и др. Не съхранявайте книги, списания или картонени кутии, защото влагата ще ги повреди. Зеленчуците и плодовете могат да се поставят в кутията само ако мястото е проветриво и много сухо.
  9. Как съхранявате дрехите си – текстилът се съхранява много добре във вакуумирани найлонови торбички. С помощта на прахосмукачката въздухът вътре в тези торбички може да бъде премахнат, като размерите на торбичката намаляват значително. Вакуумираната пластмаса предпазва от влага и миризма. Може да поставите вътре няколко пакетчета лавандула или друг освежител за въздух.
Scroll to Top